HTML

Tromsø

Friss topikok

2013.09.22. 22:53 elzazi

Negyedik fejezet

..., mely csak és kizárólag az északi fényről fog szólni. 

Hú hát ez egy olyan jelenség... szóval mindenki ugye azt mondja, hogy egyszer látni kell.. de hát én nem is tudom, mikor látom, és elmegy, az megint olyan, mintha nem lenne semmi, mintha csak álmodtam volna, hogy ott lett volna. Eddig kétszer láttam, szeptember 12-én és 16-án. Mindkét alkalommal gyönyörű volt. És mivel többféle fajtája is van, ezért csoportosítottam, magamban, magamnak, persze szigorúan nem tudományos alapokon. Íme: 

Van az "őrült festő". Ez olyan, mintha valaki tényleg csak ide-oda pöttyentene az égre zölddel. Vagy kifolyt volna a festéke. Tényleg. Úgy látszik, mint az üstökösnek a fénye, mint egy hulló tűzijáték, ami csak még nem ért véget, és nem tudott leérni a földre. De ezt úgy képzeld el,hogy mindenfelé vannak ilyen halványzöld, néhol erősebben zöld foltok a sötétkék csillagos égen, múltkor legalább 10-et is összeszámoltam. 

Az őrült festő hamar átváltozik "emberekké". Ilyenkor a fény vékony csíkban jön elő. Mivel gyakorlatilag az északi fény a Napból kitörő gázok által keletkezik, amelyek visszapattanak az ózonrétegen, ez egy folyton mozgó valami. Nem az van, hogy felnézel és jé, ott egy zöld csík, és ha este 9-kor ott volt, akkor fent van másnap reggel hajnali hatig, nem. Hanem, folyamatosan mozog, jön-megy. Azért embereknek neveztem el ezt a formációt, mert tényleg olyan, mintha csomó-csomó kis ember mászkálna a fejünk fölött, ahogy ezek a gázok (többnyire oxigén és nitrogén) siklik a fejünk felett, jobbról balra, balról jobbra, mintha valami Hold Anyó extrém gyorsasággal kötne egy hosszú pulcsit a Földnek, hogy meg ne fázzon, körülbelül, na ez pont úgy látszik, mintha apró lábacskák futkosnának erre-meg arra. 

Ha már sokan futkostak ide-oda, és megnőtt a kép, akkor jön a "mozivászon". Múltkor tényleg ilyen hatása volt, lila színű fény is jött már elő a zöld alatt, na az kb. olyan, mintha leereszkedne Eléd egy mozivászon és már csak a hangosbemondóra kéne várni, hogy halkabban ropogtasd a pattogatott kukoricát, egyszerre csak egy könyöklőt használj, még a szomszédban gyorsan valaki tüsszent is. Ez tényleg nagyon nagy kép! :)) És milyen szép!

Nagyon ritka alakzat a "függöny". Ilyet láttam 12-én, éjjel. Egy spirál volt a házunk felett és extrém gyorsasággal körbetekeredett, lecsúszott a kémény fölött, megcsiklandozta a lámpaburát, majd eltűnt. Kisvártatva egy másik hasonló spirál tűnt föl a szomszéd hegy tetején, majd még egy, közvetlenül mellettünk a teraszon, ezek is tekeredtek, csavarodtak, egészen, amíg el nem tűntek, majd fel nem bukkantak újra. Ez nagyon nagyon ritka (Kalléék fel is ébresztettek ezen az éjjelen, de meg is köszöntem nekik, mert hát ... erre nincsenek szavak, hogy milyen szép volt.) A függönynek kb. azt képzeld el, ami itt van ki van téve a blogban, fejlécnek, igen, éppen ilyet láttam. (Nyilván már azt is kitaláltad, hogy a színház függönyét juttatja eszembe, de amúgy Kalle is eleve függönynek hívta, szal talán innen is a név.)

Amúgy az infóimat, hogy mikor és hol lehet látni az északi a fényt, a spaceweather.com-ról nyerem. Ide lehet feltölteni képeket is. Itt láttam egyszer egy "főnixmadarat" - ez olyan volt, hogy egy hosszú csík "füst" jött ki, és mellette meg két szárny alakú valami - hát mintha az aurája lett volna a csíknak. Jaj, most biztos azt gondolod, hogy bolondokat beszélt ez a lány, kiment megőrülni, de hát nem :D, csak egyszerűen leírhatatlan dolgok ezek, és hidd el, ezek a képek semmit de semmit nem adnak vissza a fényből. Mert most ezt nézed, és jaj de szép, és igen, látni akarod. De amúgy a kép a tizedrészét sem adja vissza annak az izgalomnak, amit akkor érzel, mikor látod, a hűvös szélnek, ami az arcodba csap, ahogy feltekintesz az égre, a misztikumra, amit látsz, a csillagok, a kistányérméretű Hold, nem beszélve az emberekről , akik épp abban az adott pillanatban körülvesznek. 

Szóval, ezt úgy nézd, hogy ez csak egy semmis másolat, és az eredeti.. na arra nincsenek is szavak. 

osztkir.jpg

Ez pl. egy, az osztálykiránduláson készült képek közül, és ez "emberekből" alakul át épp "mozivászonná". 

4 komment

Címkék: eszaki feny


A bejegyzés trackback címe:

https://trollsandfairies.blog.hu/api/trackback/id/tr455529123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elzazi 2013.09.22. 22:54:42

Jaj, igen. Elfelejtettem megemlíteni, hogy a kedvencem az őrült festő, azt hiszem, mert az mindig meglepetés, hogy honnan jönnek a fénycsóvák. Olyan... nézel fel az égre és itt is van egy, ott is van egy. :) Szép, na.

BN88 2013.09.23. 14:05:53

NORBERT
- német eredetű; jelentése: északi fény

BN88 2013.09.23. 14:07:10

wáá, elzaa ez csodás:)
<3

agia9 2013.10.20. 12:16:55

Pedig képen is gyönyörű...
süti beállítások módosítása